DE TOREN: HET ALFABET VAN DE WIJK

2015

Het project De Toren richt zich op de wijken Kienehoef, Cathalijne en Kinderbos in St-Oedenrode. In samenwerking met de wijkraad in oprichting en Stichting de Groene Long worden mensen samengebracht via kunst en culturele activiteiten.

Het project is uitgevoerd door Pierre Cops, Anita Eijgermans, Lonneke de Wit en Hester Pilz.Als onderdeel van het project De Toren heb ik de bewoners tijdens de bijeenkomsten letters uit kunststof platen en karton laten zagen. Uit deze hoeveelheid letters zijn de meest geschikte letters uitgezocht en in een fontprogramma zo vormgegeven dat zij zonder hun individueel karakter te verliezen gezamenlijk een alfabet vormen. Het font Roois Ruw bevat 122 tekens en is een volledig werkbare set letters, cijfers en leestekens geworden. Op deze site kan hij gratis gedownload worden. Het alfabet van de wijk is zo grillig en individueel als de bewoners. Zoals de losse letters een alfabet vormen zo vormen de individuele bewoners een samenleving.


De letters zijn door Werkplaats Beeldenstorm (bronsgieter Rino Sijen) op locatie in de wijk in brons gegoten. De bedoeling is om ze later te verwerken in objecten in het park De Groene Long.